Bancile si asiguratorii straini au injectat 550 mil. euro pentru a acoperi 'gaurile' din Romania

Data publicarii: 20-11-2012 | Finante-Banci

Majorarile de capital au ajuns sa reprezinte unul dintre canalele principale prin care mai intra bani in tara dupa ce investitiile straine s-au prabusit. 

Bancile si asiguratorii cu ac-tio-nariat strain au primit anul acesta injectii de capital de peste 550 mil. euro pentru a-si acoperi pierderile uriase si pentru a se mentine la parametrii de solvabilitate impusi de BNR si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Majorarile de capital din banci au insumat 380 milioane de euro, fiind de patru ori peste nivelul din 2011, potrivit datelor de la Registrul Comertului. In cele mai multe cazuri banii au fost utilizati pentru acoperirea pierderilor din credite, foarte putine fiind cazurile in care actionarii au injectat bani doar pentru a-si sustine ambiti-ile de crestere.

"Este un semnal prost pentru piata faptul ca actionarii straini trebuie sa aduca bani pentru a acoperi gaurile subsidiarelor locale si cred ca acestea vor continua sa efectueze injectii de capial. Nu exclud insa si eventuale iesiri de pe piata ale unor companii care nu mai pot fi sustinute cu capital de actionari", spune analistul financiar Dragos Cabat. Grupurile austriece care detin o treime din sistemul bancar local au adus si cei mai multi bani la capitalul subsidiarelor locale.

De exemplu, Erste a majorat anul acesta capitalul BCR cu echivalentul a 160 de milioane de euro. Volksbank a adus 83 de milioane de euro la capitalul bancii de la Bucuresti.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: